لزام به اخذ پایان کار چیست؟

برای ساخت و ساز همواره با دو سند مواجه می شویم یکی پروانه ساخت و دیگری پایان کار، برای اینکه در انجام ساخت و ساز و احداث بنا و همچنین معاملات خود با مشکل مواجه نشویم لازم است تا با این مفاهیم و شیوه ی الزام به اخذ پایان کار نیز آشنا شویم.

الزام به اخذ پایان کار و پروانه ساختمانی اولین مرحله ای است که در طی ساخت یک ساختمان باید نسبت به دریافت آن اقدام نمود. مالک می تواند به تنهایی یا با مشارکت دیگر افراد اقدام به ساخت ساختمان کند، که اخذ پروانه در این مورد الزامی است.پایان کار در واقع مدرکی است که پس از اتمام عملیات ساختمانی، در شرایطی که ساختمان از طرف شهرداری تائید شود و عواملی همچون خلافی یا بدهی وجود نداشته باشد، توسط شهرداری و یا سازمان متولی صادر می شود.

این مدرک نشان دهنده پایان عملیات ساختمانی است. یکی از مهم ترین مدارکی است که در آن کاربری ملک مشخص می شود و اخذ آن امری حیاتی و ضروری است.در واقع الزام به اخذ پایان کار سندی است که نشان دهنده اتمام عملیات ساختمانی است و معمولا با تقاضای مالک یا وکیل وی با توجه به شناسنامه فنی و ملکی ساختمان ارائه می شود.

پروانه ساختمان

پروانه ساخت یا پروانه ساختمان ، مجوزی محسوب می شود که شهرداری پس از بررسی ها و انجام مراحل اداری و قانونی لازم توسط خود متقاضی به وی می دهد و با این پروانه اجازه ی شروع ساختن بنا به وی مطابق مندرجات پروانه داده می شود و هرگونه ساخت و سازی بدون داشتن و دریافت پروانه ساخت برای آن ممنوع است.الزام به اخذ پایان کار و پروانه ساختمان از موارد ضروری ساخت ساختمان است.

مراحل اخذ پایان کار

پایان کار زمانی صادر می شود که ساخت و ساز به پایان رسیده باشد و عملیات و ماحصل پروژه مورد تایید شهرداری نیز باشد. پایان کار به منزله ی تکمیل پروسه ی ساخت و ساز است در روند صدور پایان کار کارشناسان شهرداری ساختمان ساخته شده را با پروانه ساخت و جزییات نقشه ای باید ساختمان مطابق آن ساخته می شد تطابق می دهند و از همسانی اقدامات با مجوز های قانونی یقین حاصل می کنند.پس از اخذ پایان کار، ملک قانونی محسوب می شود. به همین علت ، الزام به اخذ پایان کار مورد تاکید است.

نکته:گواهی پایان کار باید به تائید کلیه ناظران ساختمانی رسیده که پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی توسط سازمان نظام  مهندسی در شهرداری صادر می گردد.

گواهی پایان کار می بایست برای صدور به تائید ناظران ساختمانی برسد و به دست سازمان نظام مهندسی در شهرداری صادر می گردد. علاوه بر این کارشناسان دفتر شهرداری نیز از ساختمان تکمیل شده بازدید خواهند کرد چرا که تائید آنان نیز امری ضروری در الزام به اخذ پایان کار است.

پس اخذ مدارک پایان کار، نظر کارشناس مهم است که در صورت عدم خلافی ملک تائید می شود. ممکن است طبق رای کمیسیون ماده ۱۰۰ مبتنی بر جریمه باشد که اگر مالک جریمه را پرداخت کند، عملیات تمدید پروانه ساختمان با اخذ گواهی نامه پایان کار ساختمان انجام می شود. در صورت عدم پرداخت جریمه پرونده به تجدید نظر ارسال شده و ممکن است رای تخریب از سوی کمیسیون صادر شود.

اگر سازنده ساختمان در موعد مقرر پایان کار نگیرد مالک می تواند به دادگاه حقوقی مراجعه و دادخواست «الزام سازنده به اخذ پایان کار» را تقدیم نماید. در صورت محکومیت سازنده و امتناع وی از اجرای حکم، در مرحله اجرای احکام مالک با هزینه پایان کار سازنده اقدامات لازم در این خصوص را بعمل می آورد.

تا زمانی که گواهی پایان کار را از شهرداری دریافت نکرده باشید امکان منتقل کردن سند بصورت رسمی در قالب فروش یا دیگر عقود امکان ندارد و برای انجام انتقال ملک و انعقاد عقد روی ملک نیاز به داشتن گواهی پایان کار است و قبل از آن مراجع رسمی مانند دفتر اسناد رسمی از ثبت معامله خودداری می کنند چراکه ملک به عنوان یک ملک قانونی شناخته نشده و امکان تخریب ملک یا جریمه های سنگین در صورت نقض مقررات در روند ساخت ملک وجود دارد.

نکته : اخذ پایان کار به معنای پایان ساخت ملک و تایید انطباق ساختمان با اصول فنی و مهندسی و قوانین و مجوز ها بوده و با اخذ پایان کار می توان نسبت به اخذ صورت مجلس تفکیکی از اداره ثبت محل اقدام نموده و می توان نسبت به اخذ سند شش دانگ تفکیکی تک برگ اقدام نمود.

ویژگی های گواهی پایان کار چیست؟
گواهی پایانکار باید توسط کلیه ناظران ساختمانی تائید شود که  پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی توسط سازمان نظام مهندسی در شهرداری صادر می گردد.

 

با این پروانه اجازه ی شروع ساختن بنا به وی مطابق مندرجات پروانه داده می شود.